استفاده ازهنر در تابلوهای شهری
به دنبال یک آدرس از سر چهار به خیابانی یک طرفه می رسم بعد از لحظاتی به کوچه ای باریک می رسم، سر کوچه و روی دیوار چند تابلو نصب شده اند به آنها خیره می شوم، دو تا از تابوها خیلی بالا قرارگرفته اند و بسیار کثیف و دود گرفته به نظر می آمد و نوشته های آنها هم بی رنگ شده و غیر قابل خواندن، برچسب ها زیادی هم پایین دست قرار داشت که بیشتر تبلیغات بودند، به گونه ای که در رسیدن به آدرس مورد نظر هیچ کمکی نمی کردند و...
گاهی اوقات شاهدیم که تابلوهایی در ابعاد کوچک و بزرگ، ناموزون با هر اندازه، ناهماهنگی ها و بی نظمی هایی را درسطح شهر به وجود آورده به گونهای که در حال حاضر علاوه بر آلودگی هوا و آلودگی صوتی، پدیده آلودگی دیداری نیز به ناهنجاریهای شهرها اضافه شده است.
هنگامی صحبت ازهماهنگی و زیبایی گرافیک شهری درمیان است، لزوم برخورداری از قانون و قواعد مدون را می طلبد، چنانچه مشخص نباشد یا کسی جلوی پیشروی دربینظمی بصری و آلودگی های دیداری شهری را نگیرد، نتیجه آن برهم زدن آرامش و زیبایی محیط اطراف و درنهایت بروز آلودگی دیداری برای عموم شهروندان است.
برایمان آشکار است که یکی از کاربردهای گرافیک شهری امروز، اطلاعرسانی به شهروندان است که این گستره وسیعی از خدمات شهری در کلان شهرها را شامل میشود. گرافیک شهری به سهولت هنرهای دیگر را به کمک میگیرد و به آنها شکل کاربردی میدهد، گاه این نمادها را به صورت تصویر و تابلو می بینیم و گاه به شکل نشانه و برچسب و علایم راهنمایی به شهروندان، درقالب آموزش های تصویری است.
نقش گرافیک در زیباسازی شهرها از بعد کارکردی و دیداری است، لکن این امر در حالی است که امروز درکلان شهرها نظاره می شود که برخی از تابلوهایی با کاربریهای مختلف از تجاری و تبلیغاتی گرفته تا نشانه دیده میشود که با بیسر و سامانی و ناهماهنگی سیمای شهرها را نازیبا می کنند.
شهر فضایی است که آراستگی و زیبایی محیط آن آرامش روح و روان را برای شهروندان به ارمغان می آورد و بی توجهی به حفظ آراستگی محیط شهری، آشفتگی و آلودگی بصری را برای شهروندان به همراه دارد.
به وضوح نظاره می کنیم که چسباندن انواع تابلوها، اطلاعیه ها، آگهی ها، پوسترها، خط نوشته ها و برچسب ها روی دیوارها، سیمای زشت و ناهنجاری را در سطح شهرها ایجاد می کند و این ناهماهنگی ها و بی نظمی ها حجم گسترده ای از آلودگی های بصری را به ذهن و روح شهروندان تحمیل می کند.
درعین حال تناسب و توازن، درقالبی از زیبایی از شدت این نوع آلودگی ها کاهش می دهد.
یکی از اساتید گرافیک اصفهان می گوید: تابلوهای هنری زمانی که با هنر عجین شود برای بیننده جذابیت خاصی دارد. تابلوهایی که با هنر تذهیب و نگارگری تلفیق شده باشد باعث می شود تا شهروندان با رغبت بیشتری به این تابلو ها نگاه کنند و از آنها بهره بگیرند.
پس چه خوب است که مدیران شهری از تخصص هنرمندان در رشته های مختلف برای المان ها و تابلوهای شهری کمک بگیرند تا آنها به بهبود وضعیت تابلوها و زیبایی شهر کمک شود.
منبع : طرح و چاپ