موزه‌های خصوصی کشور افزایش می‌یابند

به گزارش گالری آنلاین به نقل از هنرآنلاین ، محمدرضا کارگر گفت: با توجه به شرح وظایف سازمان میراث فرهنگی، بخش اعظمی از فعالیت‌های اداره کل موزه‌ها به حمایت از بخش خصوصی در راه‌اندازی موزه معطوف شده است.

او درباره راه‌اندازی ۱۴ موزه بخشی خصوصی که منجر به رشد ۵۰ درصدی راه‌اندازی موزه در کشور شده است، اظهار کرد: بعد از روی کار آمدن دولت یازدهم با سیاست‌های جدید در اداره کل موزه‌ها و بازنگری و بازبینی موزه‌ها، تسهیل در روند صدور مجوز و حمایت از موزه‌داری، ایجاد موزه توسط بخش خصوصی سرعت گرفت.

وی افزود: قبل از سال ۹۲ نزدیک به ۳۰ موزه خصوصی در کشور فعال بود که با راه‌اندازی ۱۴ موزه خصوصی جدید، فعالیت در ایجادِ موزه در کشور رشد چشمگیری داشته است، ‌همچنین علاوه بر فعالیت ۴۴ موزه خصوصی در کشور، درخواست راه‌اندازی و تجهیز ۱۰ موزه خصوصی دیگر نیز تا آخر سال در حال بررسی است.

به گفته‌ی مدیرکل موزه‌ها و اموال منقول تاریخی، علاوه بر حمایت‌های مادی و مساعدت‌های کارشناسی در راه‌اندازی موزه‌های خصوصی، بستری فراهم شد تا این نوع از موزه‌ها از تعرفه‌های فرهنگی در پرداخت قبوض خود بهره‌مند شوند.

کارگر تأکید کرد: موزه‌های خصوصی می‌توانند با فروش بلیت بخشی از هزینه‌های موزه را نیز تأمین کنند. همچنین موزه‌های خصوصی از محل اعتبارات عمرانی که سالانه به آن‌ها پرداخت می‌شود، می‌توانند به تجهیز، نورپردازی، کف‌سازی و حتی افزایش سطح کیفی خدمات موزه‌ای اقدام کنند.

وی در رابطه با حمایت‌های معنوی سازمان میراث فرهنگی از موزه‌های خصوصی گفت: کمک‌های کارشناسی در تهیه طرح‌های محتوایی در موزه‌های بخش خصوصی و کمک به آن‌ها در نوشتن سناریوی موزه از اقداماتی است که اداره کل موزه‌ها برای یاری‌رسانی به صاحبان موزه‌های خصوصی با هدف راه‌اندازی و ارتقای سطح کیفی موزه‌های بخش خصوصی انجام داده است.

او با تأکید بر این نکته که اداره کل موزه‌ها نسبت به تهیه شناسنامه برای آثار موجود در موزه‌های خصوصی اقدام کرده است، افزود: آثار مجموعه‌داران پیش از دریافت مجوز موزه‌داری به اداره اموال موزه‌های کشور تحویل داده می‌شود تا پس از انجام اقدامات کارشناسی مجوز راه‌اندازی مجموعه‌های خصوصی ارائه شود. پس از این مرحله مجموعه‌دارها با معرفی فضایی که در اختیار دارند، سناریو و طرح محتوایی وارد بحث موزه‌داری شده و مجوز راه‌اندازی موزه‌ی خصوصی را دریافت می‌کنند.

مدیر سابق موزه‌ی ملی ایران با درخواست از مجموعه‌داران خصوصی برای نمایش آثار در موزه‌های کشور اظهار کرد: سازمان میراث فرهنگی فضایی در اختیار موزه‌داران خصوصی در موزه‌های کشور قرار می‌دهد تا آن‌ها در مناسبت‌های مختلف بتوانند آثار خود را معرفی کنند.

مدیرکل موزه‌ها و اموال منقول تاریخی با اشاره به پراکندگی موزه‌های خصوصی در سطح کشور اعلام کرد: بیشترین تعداد موزه‌های خصوصی در شهرهای تهران و اصفهان متمرکز هستند که با سیاست‌های جدید سازمان میراث فرهنگی تعداد این موزه‌ها در دیگر شهرهای کشور نیز به‌سرعت در حال رشد است.

او با بیان این‌که موزه‌ها تنها مکان برای نگهداری اشیا نیستند، بلکه پل ارتباطی نسل قدیم و جدید و مکانی برای آموزش‌اند، ادامه داد: سازمان میراث فرهنگی تلاش کرده است سطح کیفی موزه‌ها در ارتقای سطح کمی آن‌ها نیز موردتوجه قرار بگیرد. بنابراین سعی کردیم از سیستم‌های هوشمند موزه‌داری استفاده کنیم.

وی افزود: سناریوی موزه‌ها متناسب با شرح خدمات محتوایی آن‌ها درحال تغییر است تا موزه‌های پویا وزنده‌ای طراحی شوند که شی محور نیستند و ارتباط دوسویه بینشی و مخاطب برقرار می‌کنند.

logo-samandehi