فروش جهانی آثار هنری ۱۲٪ افت کرد

آیا بازار هنر در بحران است؟

طبق گزارش سالانه ارائه شده، فروش جهانی آثار هنری در سال ۲۰۲۴ میلادی با افت ۱۲ درصدی روبه‌رو شد.


به گزارش گالری آنلاین به نقل از ایسنا، فروش جهانی آثار هنری و اشیای عتیقه برای دومین سال پیاپی کاهش یافت و در سال ۲۰۲۴ با افتی معادل ۱۲ درصد، به رقم تقریبی ۵۷.۵ میلیارد دلار رسید. این اطلاعات در گزارش سالانه‌ی بازار هنر آمده است که توسط «آرت بازل» و UBS منتشر شده است.

کلر مک‌اندرو، بنیان‌گذار مؤسسه تحقیقاتی Arts Economics و نویسنده‌ی این گزارش، به The Art Newspaper گفت: «در مجموع، سال بسیار چالش‌برانگیزی بوده است.»

این سال به عنوان سومین رکود بزرگ بازار جهانی هنر در ۱۵ سال گذشته ثبت شده است، که تنها از رکود سال ۲۰۰۹ (با افت ۳۶ درصد) و همه‌گیری کووید-۱۹ در سال ۲۰۲۰ (با افت ۲۲ درصد) شدیدتر نبوده و با افت ۱۲ درصدی سال ۲۰۱۲ برابری می‌کند.

تقریباً در تمام مناطق دنیا فروش کاهش یافت. چین بیشترین آسیب را دید و با کاهش ۳۳ درصدی مواجه شد. در ایالات متحده، بزرگ‌ترین بازار هنر جهان، فروش‌ها ۹ درصد افت کرد. فرانسه و ایتالیا، هر دو با کاهش ۱۰ درصدی مواجه شدند و کره‌جنوبی نیز افت ۱۵ درصدی را تجربه کرد. با وجود مشکلات ناشی از «برگزیت»، بریتانیا فقط ۵ درصد کاهش داشت و همچنان دومین بازار بزرگ هنر باقی ماند.

بر اساس گزارش، روند کاهش فروش‌ها در سال ۲۰۲۴ میلادی شباهت زیادی به سال ۲۰۲۳ میلادی دارد که در آن نیز فروش کلی ۴ درصد افت کرده بود.

بخش هنر معاصر که پیش‌تر بسیار پررونق بود، به شدت آسیب دید. فروش این بخش در حراجی‌ها ۳۶ درصد کاهش یافت و به ۱.۴ میلیارد دلار رسید که پایین‌ترین رقم از سال ۲۰۱۸ تاکنون است. «مک‌اندرو» اشاره کرد که میزان ریسک‌پذیری خریداران کاهش یافته است.

گزارش می‌افزاید که گالری‌ها اکنون بیشتر به سه هنرمند پرفروش خود متکی هستند؛ چرا که مجموعه‌داران انتخاب‌های محافظه‌کارانه‌تری دارند.

اگرچه ارزش کلی فروش کاهش یافته، اما حجم معاملات ۳ درصد افزایش یافته است. این مسئله نشان می‌دهد که فعالیت در بازه‌های قیمتی پایین‌تر (آثار زیر ۵۰ هزار دلار) بیشتر شده است.

بر اساس گزارش، خانه‌های حراج در سال گذشته ۲۰ درصد افت در ارزش فروش اما تنها ۴ درصد افت در حجم فروش داشتند. همین الگو در بخش گالری‌ها نیز دیده می‌شود و نشانه‌ای است از شکل‌گیری یک اکوسیستم متعادل‌تر و دموکراتیک‌تر.
فروشندگان با گردش مالی سالانه زیر ۲۵۰ هزار دلار، رشد فروش ۱۷ درصدی داشتند، در حالی که فروشندگان با گردش مالی بیش از ۱۰ میلیون دلار، افت ۹ درصدی را تجربه کردند.

با این حال، این دستاوردهای کوچک با کاهش سوددهی کلی در بازار هنر و عتیقه‌جات تحت‌الشعاع قرار گرفته‌اند؛ چرا که هزینه‌های عملیاتی از جمله حمل‌ونقل و اجاره بالا رفته است.

البته «مک‌اندرو» از افزایش ۳ درصدی فروش آثار هنرمندان زن در بازار نسبت به سال گذشته به عنوان یک نکته مثبت یاد کرد.

با اینکه بازار هنر همواره با نوسانات روبه‌رو بوده، اما گزارش نشان می‌دهد که در یک دهه‌ی گذشته، این بازار هنوز نتوانسته به اوج خود در سال ۲۰۱۴ بازگردد، با وجود اینکه ثروت مجموعه‌داران به‌ویژه میلیاردرها به طرز قابل توجهی افزایش یافته است.

logo-samandehi