همبستگی کم سابقه هنرمندان در مقابل موزه هنرهای معاصر تهران

خبر واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران به بنیاد رودکی در حالی تجمع هنرمندان در مقابل موزه را به همراه داشت که مجید ملانوروزی سرپرست موزه هنرهای معاصر و مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی در جمع هنرمندان خبر خوش منتفی شدن این واگذاری را اعلام کرد.

به گزارش گالری آنلاین هنرمندان معترض به خبر واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران به بنیاد خصوصی رودکی ساعت 15 عصر روز شنبه 21 فروردین ماه 95 با تجمع در مقابل این موزه همراه با در دست داشتن پلاکاردهایی با مضامینی چون «سرمایه ملی را واگذار نکنید» ،«گنجینه ملی را واگذار نکنید»،«آقای رئیس‌جمهور موزه هنرهای معاصر را نجات دهید» اعتراض خود را به گوش مسئولین رساندند ،این تجمع همراه بود با حضور مأموران نیروی انتظامی به جهت جلوگیری از هرگونه تنش و درگیری . به دنبال این اعتراض سرپرست موزه هنرهای معاصر مجید ملانوروزی این واگذاری را به طور کلی منتفی اعلام کرد.

این تجمع که با استقبال بی نظیر و کم سابقه ای از جامعه هنری مواجه شد، براساس بیانیه‌های مختلفی که در فضای مجازی از سوی انجمن هنرمندان نقاش ایران منتشر شده بود، شکل گرفت و هنرمندان از نسل های مختلف با حضور در این اتفاق برای اولین بار همبستگی هنرمندان کشورمان را با این شکوه به نمایش گذاشته شد. از هنرمندان پیشکسوت حاظر در این تجمع میتوان معصومه مظفری، عباس مشهدی‌زاده، فرح اصولی، مهدی احمدی، بهنام کامرانی، بهرام دبیری، علیرضا مجابی، محمد رضا فیروزه ای،علی رضا جدی،الهه مقدمی،علی ذاکری،بابک اطمینانی و ... را نام برد.

به گزارش خبرنگار گالری آنلاین ، در ابتدا معصومه مظفری رئیس هیات مدیره انجمن هنرمندان نقاش ایران نامه ای که به امضای انجمن های هنرمندان نقاش ایران، انجمن هنرمندان سفال و سرامیک،انجمن تصویرگران ایران، انجمن شهرسازی ایران رسیده و خطاب به وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی نوشته شده بود، برای حاضران قرائت کرد.

در این نامه عنوان شده است با توجه به اینکه تکذیب خبر واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران به بنیاد غیر دولتی رودکی توسط مسئولان در حالی اتفاق افتاده است که اسنادی به تاریخ اسفند 94 و مرتبط با این واگذاری منتشر شده است ، و در صورت صحت این موضوع عدم صداقت مسئولان امر با مردم و جامعه هنری را می رساند، چنین به نظر می رسد که اگر واکنش به موقع انجمن هنرمندان نقاش ایران و جمعی از دلسوزان هنر مطرح نشده بود، امروز این واگذاری به ‌صورت پنهانی و در سکوت خبری انجام شده بود.

در ادامه این نامه سوالاتی خطاب به آقای وزیر مطرح شد مبنی بر اینکه چگونه معاون محترم امور هنری وزیر با علم به این اسناد، در مصاحبه با صدا و سیما موضوع واگذاری را تکذیب می کند و این اخبار را شایعه ای در فضای مجازی می نامد؟

چطور متن منتشر شده توسط روابط عمومی معاونت امور هنری وزارت ارشاد از عدم صحت این خبر سخن می گوید؟

در ادامه نامه به جهت سوالات بی پاسخی که در اذهان عمومی شکل گرفته است خواستار برگزاری جلسه مشترک با حضور وزیر و نمایندگان انجمن ها، هنرمندان و خبرنگاران از طریق شفاف سازی در باره این مسئله ملی شده اند تا آرامش خاطر به جامعه هنری باز گردد.

پس از ایراد متن نامه توسط خانم معصومه مظفری، خلاصه ای از اتفاقات اخیر مربوط به خبر واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران به بنیاد رودکی ارائه شد.

امضا کنندگان این نامه خواستار عذر خواهی رسمی مسئولان و اطلاع رسانی شفاف در مورد چگونگی اداره نهاد های دولتی مرتبط با هنر هستند و هر گونه تصمیم مبنی بر واگذاری این مجموعه و گنجینه آن را مختومه اعلام کنند.

در ادامه، مجید ملانوروزی رئیس موزه هنرهای معاصر و مدیرکل دفتر هنرهای تجسمی اظهار داشت: بنده مخاطب این نامه نبودم اما وظیفه خود می دانم به دلیل حضور کسانی که دل در گرو موزه دارند و به دلیل اینکه موزه همیشه نقش اطلاع رسانی درست را دارد، در این محل حاضر شوم و از شما تشکر نمایم. همه جریان های هنری، چپ و راست و سایت‌ها و روزنامه‌های مختلف به این موضوع پرداختند که این نشان دهنده اهمیت موزه که وابسته به هیچ جریانی نیست، می باشد. تمام افرادی که اینجا حضور دارند، چه اخبار درست و چه نادرست شنیده باشند با هدف ماندگاری موزه آمده اند و من از این جهت از همه تشکر می کنم.

موزه ای که به صورت دولتی اداره می شود معایب و محاسنی دارد. در بخش هزینه ها از یک سال قبل که بازرس کل کشور به اینجا آمد و برای اینکه درآمد های موزه بالا رفته بود نامه ای آمد که از این پس تمام درآمد موزه به خزانه دولت واریز شود. پیش از این اینطور نبود و تمام درآمد از جمله حق عضویت کتابخانه و بلیط موزه و ... خرج موزه می شد. حدودا یک سال است که این درآمد به خزانه دولت ریخته می شود و بدین جهت برای اداره بهتر موزه ارشاد نقطه نظراتی داشت. در شورای توسعه تعاون اداری بحثی مطرح شده بود مبنی بر اینکه مراکز دولتی از جمله تالار وحدت، موزه هنرهای معاصر، برج آزادی، تالار فردوسی به مجموعه رودکی اضافه شود. ما خیلی در جریان بحث نبودیم و هیچ نامه کارشناسانه ای از ما و نه از هیچ انجمنی نخواستند، در نهایت نامه شورای تحول اداری نزدیک عید برای موزه آمد که این مجموعه می تواند طبق بندی قانونی به بنیاد رودکی ملحق شود که ما همان جا به شورای تحول اداری اعتراض کردیم که امکان این امر به چند جهت وجود ندارد، نه فقط به دلیل آنکه اینجا گنجینه ای دارد بلکه بدین جهت که موزه نقش سیاست گذاری و مستند سازی هنر معاصر را داشته. امروز اگر از هنر صقاخانه صحبت می شود، از هنر انقلاب صحبت می شود و هر جریان هنری دیگر، موزه هنرهای معاصر است که آنها را مستند کرده. خیلی از شمایی که اینجا هستید آثارتان در موزه نگهداری می شود و یک غرور ملی برای همه ما ایجاد می کند. من در مدتی که اینجا بوده ام به عینه دیده ام که هنرمندان سایر کشورها با بازدید از موزه، نگاه دیگری به هنر ایران پیدا می کنند. این موضوع خارج از گنجینه، ساختمان و مدیریت موزه است. این موزه یک جریان کاملا فرهنگی دارد که نمی توان به آن دست زد. اگر وارد موضوعات خصوصی سازی شود، از آن پس هرکسی که پول بدهد اینجا برایش نمایشگاه می گذارند و ... و این ها ضرر می زند به کیان فرهنگی و ساحت هنری کشور و این واگذاری قطعا نقش و اهمیت تاریخی موزه را خدشه دار می کند .

این موضوع را به آقای وزیر و شورای تحول اداری گفتیم که متوجه شدیم این شورا ها از آقای وزیر دستور تصویب نگرفته اند و پیش از عید مطرح شد چنانچه نظر هنرمندان این است این موضوع منتفی میشود. اما حضور دوستان در فضای مجازی باعث شد این امر سریعتر صورت بگیرد و امروز ما نامه ای را مکتوب گرفتیم از معاونت توسعه منابع که یکی از بندهایش این است که این وزارتخانه با واگذاری موزه به بنیاد رودکی مخالفت می کند.

حضور شما را همیشه به عنوان حامیان موزه ارج می نهیم و امیدواریم کمپین هایی که برای جلوگیری از واگذاری موزه شکل گرفته پابرحا باشد و هر زمان در مدیریت موزه خللی دیدید که می تواند ضررهایی به جامعه هنری برساند، ما را همراهی کنید. همچنین تاکید میکنم دغدغه واگذاری مرتفع شده و هیچ نگرانی نداشته باشید.
ملانوروزی در پاسخ به پرسش برخی حاضران درباره وضعیت گنجینه موزه هنرهای معاصرگفت : نمیتوانند آثاری که با مقررات کشور مغایرت دارند را نماش دهند ولیکن بدین جهت قرار است از آثار کتابی چاپ شود تا آثار باقی مانده در زیر زمین را همه مشاهده نمایند ،در ضمن هنرمندان میتوانند هیئتی متشکل از ده نفر تشکیل داده که برای بررسی آثار به زیر زمین موزه بروند و همچنین هر اثری که گمان می رود مفقود شده را اگر درخواست دیدار کنند نشان داده خواهد شد.

در ادامه معصومه مظفری از حضار خواست که برای امضای طوماری که آقای بختیاری آماده کرده اند اقدام نمایند به علاوه اعلام داشتند که دیدار با وزیر را پیگیری خواهند کرد .

سپس عباس مشهدی‌زاده هنرمند پیشکسوت اضهار کرد: ما پیگیر محافظت از خانه‌مان خواهیم بود، نه امروز، نه فردا، بلکه تا وقتی که قلب‌مان می‌تپد، چون اینجا خانه فرهنگ است. هنر نگین فرهنگ است، ما از آجرهای اینجا هم محافظت می‌کنیم.

در پایان، حاضران و مدافعان این کمپین طومار یادشده را امضا کردند .

در پایان متن نامه سرگشاده انجمن هنرمندان نقاش ایران و انجمن های تجسمی به وزیر ارشاد خدمتتان ارائه میگردد:
انجمن هنرمندان نقاش ایران و سایر انجمن های هنرهای تجسمی در نامه ای سرگشاده به وزیر ارشاد خواستار رسیدگی به وضعیت واگذاری موزه هنرهای معاصر شدند. در این نامه آمده است:

جناب آقای جنتی
وزیر محترم فرهنگ و ارشاد اسلامی

با سلام و احترام

جناب آقای وزیر، چنانکه استحضار دارید، چندی است اخبار نگران کننده ای مبنی بر واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران با گنجینه ای بی نظیر از آثار بزرگترین هنرمندان شاخص داخلی و بین المللی به بنیاد رودکی به گوش می رسد. با وجود ابراز نارضایتی مکرر هنرمندان و کارشناسان هنرهای تجسمی کشور و تکذیب این موضوع از سوی مسئولان موزه، بنیاد رودکی و معاونت امور هنری وزارت ارشاد، جناب آقای مرادخانی، اکنون شاهد انتشار اسنادی هستیم مرتبط با این واگذاری که در ۸ اسفند ۱۳۹۴ صادر شده اند و -در صورت صحت- عدم صداقت باورنکردنی و مثال زدنی مسئولان امر را با مردم و جامعه هنری نشان می دهد.

چنین به نظر می رسد که اگر واکنش به موقع انجمن هنرمندان نقاش ایران و جمع کثیری از دلسوزان و هنرمندان صورت نمی گرفت، امروز این واگذاری بطور پنهانی و در سکوت خبری انجام شده بود. حال این سوال به طور جدی مطرح می شود که چگونه معاون محترم امور هنری وزیر با علم به نامه 'ترک تشریفات در واگذاری موزه به بنیاد رودکی،' در مصاحبه با صدا و سیما موضوع واگذاری را تکذیب می کند و این اخبار را صرفا شایعاتی در فضای مجازی می نامد؟ و متن منتشر شده توسط روابط عمومی معاونت امور هنری وزارت ارشاد از عدم صحت شایعات مربوط به واگذاری موزه سخن می گوید.

آقای وزیر، با توجه به حساسیت موضوع در میان اهالی هنرهای تجسمی کشور و سوالات بی پاسخی که در اذهان عمومی در این رابطه ایجاد شده است خواستار آنیم تا در جلسه ای مشترک با حضور نمایندگان انجمن ها، هنرمندان و خبرنگاران با شفاف سازی در باره این مسئله ملی – بین المللی آرامش خاطر را به جامعه هنری کشور بازگردانید.

با تقدیم احترام

انجمن هنرمندان نقاش ایران
انجمن هنرمندان سفال و سرامیک
انجمن تصویرگران ایران
انجمن شهرسازی ایران



عکس: خبرنگار گالری آنلاین و کانال انجمن هنرمندان نقاش ایران

اخبار مرتبط :

موزۀ هنرهای معاصر تهران از دیروز تا امروز

فرح اصولی: با این واگذاری مخالفم چون موزه هنرهای معاصر گنجینه ملی است

آیدین آغداشلو: واگذاری موزه هنرهای معاصر یک کار توجیه نشده بی معناست

واکنش مرادخانی به شایعه واگذاری موزه هنرهای معاصر

انتقال مدیریت موزه هنرهای معاصر به بنیاد رودکی از نگاه رئیس هیات مدیره انجمن عکاسان

واکنش انجمن هنرمندان نقاش ایران نسبت به خبر واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران

مدیرعامل بنیاد رودکی: واگذاری موزه هنرهای معاصر به بنیاد هنوز رسمی نیست

سرپرست موزه هنرهای معاصر: درخواستی برای واگذاری به بنیاد رودکی نداشته‌ایم

کمال طباطبائی، مدیر عامل انجمن تصویرگران ایران: موزه نهادی است که جنبه ی ملی دارد و نمیتوان آن را به دست بخش خصوصی سپرد

دیدگاه محمد ابراهیم جعفر و همسرش مریم محمدی در مورد واگذاری موزه هنرهای معاصر تهران به بنیاد رودکی

معاونت توسعه مدیریت و منابع واگذاری مدیریت موزه هنرهای معاصر به بنیاد رودکی را تکذیب کرد

logo-samandehi