˝سرگذشت معماری در ایران˝؛ تجسم بخشیدن به اندیشه‌های معنوی

به گزارش گالری آنلاین به نقل از هنرآنلاین ، کتاب "سرگذشت معماری در ایران" نوشته کاوه فولادی نسب و مریم کهن‌سال نودهی است. معماری از مهم‌ترین یادگارهای هر تمدن است و پیدایش آن در ایران به ۵ هزار سال پیش از میلاد مسیح باز می‌گردد. معماری ایرانی همانند تمدن ایران، یکی از کهن‌ترین معماری‌های جهان است. تلاش معماران ایرانی برای تجسم بخشیدن به اندیشه‌های معنوی، باعث شباهت بناهای ایران در طول تاریخ شده است. این مسئله، ازجمله موضوعات مطرح‌شده در این کتاب است.

نویسندگان این کتاب، از فارغ‌التحصیلان رشته معماری در آلمان هستند و کتابی که تدوین کرده‌اند، ۱۱ فصل دارد که به ترتیب عبارت از معماری در ایران، معماری شیوه پارسی: تصویری از شکوه، معماری شیوه پارتی: تصویری از تناسب، معماری شیوه خراسانی: تصویری از سادگی، معماری شیوه رازی: تصویری از ظرافت، معماری شیوه آذری: تصویری از بداعت، معماری شیوه اصفهانی: تصویری از زیبایی، معماری شیوه تهرانی: تصویری از تجدد، آغاز معماری مدرن در ایران: وقتی معماری پوست می‌اندازد، تعالی معماری مدرن در ایران: یک گام به‌پیش، معماری امروز ایران است.

در قسمتی از این کتاب می‌خوانیم:"مسجد جامع فهرج از ابتدا مسجد بوده. بعضی از تاریخ‌نگاران معماری آن را نخستین مسجد ایران دانسته‌اند. این مسجد طرح شبستانی بسیار ساده‌ای دارد: شبستانی با سه دهانه که دهانه میانی بزرگ‌تر از دو دهانه کناری است. این سه دهانه در جبهه جنوبی میان سرای کوچک مسجد قرار دارند. در جبهه‌های غربی و شرقی هرکدام دو دهانه وجود دارد که متعلق به رواق‌هاست. در جبهه شمالی، چهار صفه وجود دارد که در گذشته با درگاه‌هایی به هم راه داشته‌اند و امروز این راه‌ها مسدود شده است."

logo-samandehi