برج میلاد ۲، زاها حدید و ابهام‌هایی که مانع توسعه یادمان جدید تهران است


به گزارش سرویس معماری گالری آنلاین به نقل از هنرآنلاین ، برج میلاد تهران که امروز ۱۶ شهریور در حالی قدم به هشتمین سال افتتاح و بهره‌برداری‌اش می‌گذارد که علیرغم تصور عمومی، سازه موجود پایان کار این پروژه نیست و از ابتدا قرار بوده این مکان علاوه بر برج و یادمان شهری، ارائه‌کننده مجموعه‌ای از خدمات شهری متمرکز و ویژه‌ای در تهران باشد.

در سال ۸۷ فاز اول برج میلاد شامل برج، مرکز همایش‌ها و تأسیسات زیربنایی به بهره‌برداری رسید و از همان زمان فاز ۲ این مجموعه نیز تعریف شد که قرار بود در این مجموعه، یک هتل، یک مرکز تجاری و یک مرکز اداری احداث شود. در آن سال بر اساس مصوبه شورای شهر، مقرر شده بود فاز ۲ به‌صورت سرمایه‌گذاری مشترک به اجرا دربیاید. در مطالعه‌ای که برای اولین بار در سال ۸۷، برای فاز دوم توسعه برج میلاد انجام شد، احداث یک بلندمرتبه‌ ۲۹ طبقه در قالب هتل پنج ستاره در کنار برج میلاد پیش‌بینی شده بود.

بر این اساس مسابقه‌ای بین‌المللی برای طراحی فاز دوم برج میلاد شامل هتل و ساختمان اداری و تجاری در ایران برگزار شد و گروه معماری زاها حدید، معمار شناخته شده عراقی- بریتانیایی رتبه نخست این مسابقه را کسب کرد.

همه چیز از یک بروشور ساده آغاز شد. بروشوری که بر آن شکل و شمایل سه سازه تازه‌ای که قرار است در اطراف برج میلاد ساخته شود نقش بسته بود. بهار سال ۹۲ بود که اعضای شورای شهر سوم به گودبرداری اطراف برج میلاد اعتراض کردند و به استناد همان بروشور این سازه‌های جدید را سبب تخریب نمای بصری برج میلاد دانستند. قرار بود یک هتل، یک مرکز تجاری و یک مرکز اداری در محوطه ۴ هکتاری اطراف برج ساخته شود. دیوارکشی و گودبرداری هم در حال انجام بود. اما اعتراض شورا روند گودبرداری را آرام‌تر از گذشته کرد تا امروز که تقریباً می‌شود گفت این روند متوقف شده است.

به گفته محمد سالاری رئیس کمیسیون معماری و شهرسازی شورای شهر تهران، طرح فعلی که طراح آن "زاها حدید" است ۵۵ طبقه از کف اتوبان و ۴۵ طبقه از سفره برج میلاد –کف برج- ارتفاع دارد. این ارتفاع نگرانی‌ها را بیشتر می‌کند، زیرا این احتمال وجود دارد که مشاهده برج میلاد از فاصله نزدیک مخدوش و حتی از نزدیک، حالت محوشدگی برای برج ایجاد شود.


مهدی چمران، عضو کمیسیون شهرسازی و معماری شورای شهر که در شورای سوم نیز یکی از مخالفان سرسخت طرح فعلی میلاد ۲ بود، می‌گوید: طرحی که برای فاز دوم برج میلاد انتخاب شده است، مورد تأیید شورای شهر تهران نبوده و نیست. مدتی قبل مسابقه بین‌المللی برای احداث فاز دوم برج میلاد برگزار شد این در حالی است که این موضوع بدون اطلاع شورای شهر بود. امیدواریم مجدداً مسابقه‌ای در خصوص برگزیده شدن طرح فاز دوم برج میلاد برگزار شود.

سیدمحمد بهشتی - نویسنده سند راهبردی برج میلاد- نیز درباره طرح توسعه‌ای برج میلاد می‌گوید: در برج میلاد با پنج ساحت مواجهیم. یکی ساحت ملی و جهانی است که ما در آن خود برج را نمی‌بینیم ولی تصویری از برج میلاد به ما نمایش داده می‌شود. مانند افرادی که به فرانسه سفر نکرده‌اند ولی تصوری از برج ایفل دارند. ساحت دوم ساحتی است که برج میلاد را در شهر تهران مشاهده می‌کنیم. برج میلاد در دوسوم شهر تهران قابل مشاهده است حتی در مسیر‌های فرعی یا کوچه پس‌کوچه‌های پایین‌تر از زندان قصر، یعنی اهالی آن محله هم هر روز شاهد وجود برج میلاد هستند. ازاین‌جهت برج میلاد نشانه شهری بسیار شاخصی است حتی در مقایسه با برج آزادی. باید گفت که برج آزادی تنها در محوطه اطراف خود قابل‌مشاهده است و ازاین‌جهت با برجی که در دو‌سوم شهر مشاهده می‌شود بسیار تفاوت دارد. ساحت سوم مربوط به آن جزیره‌ای است که برج میلاد در آن واقع شده است؛ محوطه‌ای که محصور در اتوبان‌های شیخ فضل‌الله، همت، چمران و رسالت است و در واقع تنها در این جزیره است که شما هیبت و عظمت و ارتفاع برج میلاد و خصوصیات معماری آن را می‌توانید مشاهده کنید. ساحت چهارم مربوط به درون برج و زمانی است که یک بالابر سریع شما را به بخش بالایی برج منتقل می‌کند. اینجا در واقع تنها جایی است که برج میلاد دیده نمی‌شود ولی عظمت و شکوه آن درک می‌شود. ساحت پنجم نیز همان گنبد آسمان در بالاترین و رفیع‌ترین مرتبه برج است که مهم‌ترین بخش برج میلاد و به‌عبارت بهتر آشیانه سیمرغ این برج است. در واقع می‌توان به تهرانی‌هایی که تازه این سؤال برایشان پیش آمده که تهران کجاست و تهرانی کیست، پاسخ گفت.

حالا باید دید نهایتاً مسافران بزرگراه همت و شیخ فضل‌الله در سال‌های آتی هتلی ٥٠ طبقه را در کنار "برج‌میلاد" مشاهده می‌کنند یا ارتفاع هتل، تعدیل و ایرادات شورای شهری که امروز از ترکیب تازه‌ای برخوردار است وارد دانسته می‌شود؟

logo-samandehi